Råd om varmepumpe

De fleste huse har i øjeblikket naturgas som primær opvarmningskilde.

Behovet for at nedbringe CO2 udledning, de stærkt varierende gaspriser samt kommunens plan om at tilbyde os fjernvarme i 2026-2027, får nogle til at overveje alternativer til naturgassen, og en varmepumpe kan umiddelbart ligne et interessant alternativ.

Grundejerforeningen anbefaler man ikke etablerer luft-til-vand varmepumpe.

Vi anbefaler desuden, at man er meget opmærksom på støjniveau og placering af installation hvis man anskaffer en luft-til-luft varmepumpe.

Årsagen er, at vand-til-luft varmepumpen næppe på nogen måde kan installeres, så den overholder myndighedernes krav til støjgrænse i skel i vores tætte bebyggelse.

En luft-til-luft varmepumpe er typisk mindre og kan være mere støjsvag (hint: er den billig er den næppe støjsvag). Måske kan du finde en passende placering på dit hus, hvor den overholder støjgrænserne, men det afhænger af de konkrete forhold og varmepumpen.

Energistyerlsens har lavet en støjberegner der kan hjælpe til at overholde støjgrænserne. Find den her.

I stedet for varmepumpe kan solpaneler (solceller eller solfangere) overvejes, det kan i det mindste give en supplerende energikilde og trække den rigtige vej i CO2 udledningen. 

Lokalplanen anviser hvordan man lovligt kan montere solpaneler på taget. Der er desuden efter lokalplanens udgivelse givet dispensation til også at placere dem på en udbygning af stuen, hvis en række forhold er opfyldt.


Luft-til-luft varmepumpen kan bruges til at opvarme (eller afkøle) luften i et rum. Den er typisk en supplerende opvarmningskilde og har ikke så stor effekt som luft-til-vand varmepumpen.Luft-til-vand varmepumpen opvarmer hele boligen vha. radiatorer eller gulvvarme samt giver varmt vand i hanerne. Den kan således være den primære eller eneste opvarmningskilde og skal derfor have væsentlig større effekt end en luft-til-luft varmepumpe.Jordvarme er ikke muligt på vores små parceller.